خرابی و تعمیر خودرو

سیلندر ترمز چیست و علائم خرابی آن کدامند

سیلندر ترمز چیست

سیلندر ترمز که در واقع سیلندر چرخ نیز نامیده می شود، بخشی اساسی از سیستم ترمز ماشین است. شاید بپرسید وظیفه سیلندر ترمز چیست که آن را تا این اندازه مهم کرده است؟ باید گفت این قطعه با فشار دادن لنت های ترمز به درام دیسک یا همان دیسک، باعث ساییده شدن آنها شده تا بتوان سرعت ماشین را کاهش داده و آن را نگه داشت.

نحوه عملکرد سیلندر ترمز

سیلندر ترمز یکی از بخش های اساسی خودرو بوده که در فرایند ترمز گیری بسیار مهم است. سیلندر ترمز اصلی خودرو توسط یک یا دو مجرا به لوله های روغن ارتباط دارد. و با فشار دادن پدال ترمز، میل محور بوستر سیلندر اصلی پیشرفته و فنر مقابل سیلندر را جمع می کند. سپس روغن با فشار زیاد از سوپاپ مجرای خروجی، داخل لوله های روغن ترمز می گردد و پس از طی طول آنها، داخل سیلندر چرخ ها گشته و سبب باز شدن کفشک یا لقمه ترمز می شود.

وظیفه سیلندر ترمز چیست؟

وظیفه سیلندر ترمز چیست

عملکرد اصلی سیلندر ترمز فشار دادن لنت های ترمز است تا به درام ترمز ساییده می شوند. Brake cylinder برای جلوگیری و توقف سرعت خودرو بوده و ربطی به ترمز دستی ندارد. پمپ ترمز به دو دسته ترمز هوا و ترمز روغن تقسیم می شود. ترمز روغن را به عنوان نمونه ای از کاوش در سیلندر اصلی و پمپ فرعی در نظر بگیرید. اصولا همه خودروها از پمپ ترمز روغنی استفاده می کنند پس از پا گذاشتن روی ترمز، نیروی رانش سیلندر اصلی بر روغن هیدرولیک به پمپ فرعی غلبه می کند و پیستون داخل پمپ فرعی برای ارتقا لنت ترمز دچار مشکل می شود.

سیلندر اصلی ترمز چیست؟

سیلندر اصلی، مهمترین بخش سیستم ترمز است که از دو قسمت مجزا تشکیل شده است که هر کدام از آنها به 2 چرخ متصل شده اند که در صورت بروز نشتی از یک بخش شما باز هم می توانید ماشین را متوقف کنید. به گونه ای در سیلندر ترمز، فشار مکانیکی پای راننده به نیروی هیدرولیکی تبدیل می شود تا در سیستم اصلی بین دو بخش تقسیم شده و بتوان ماشین را به سادگی نگه داشت.

قطعه سیلندر اصلی ترمز را می توانید در داخل یک مخزن پلاستیکی شکل بیابید که به طور کامل روغن مورد نیاز در سیلندر را تامین می کند. همچنین یک حسگر الکتریکی به آن متصل می باشد تا زمانی که سطح روغن پایین آمد بتوان چراغ اخطار دهنده را فعال کرد.

اجزای سیلندر اصلی ترمز

برای اینکه بهتر متوجه شوید سیلندر ترمز چیست، نیاز است با اجزای مختلف آن آشنا شوید:

  • میله فشاری: این میله وظیفه انتقال نیروی مکانیکی از فشار پای فرد به سیلندر را دارد.
  • پیستون: سیلندر اصلی از دو پیستون و فنر تشکیل شده است و با ایجاد نیرو مکانیکی، پیستون اول به حرکت در آمده و باعث جا به جایی پیستون دوم نیز می شود.
  • فنر پیستون: این فنر بعد از دو پیستون قرار گرفته و باعث می شود بعد از برداشتن پا از روی ترمز، پیستون ها به مکان اول خود برگردند.
  • سوپاپ کنترل فشار: این سوپاپ در بخش جلویی چرخ ها یا انتهای سیلندر ترمز قرار دارد و از برگشت روغن به داخل مخزن جلوگیری کرده و روغن مورد نیاز حرکت دادن لنت ها را تامین می کند.
  • دو تشکی جلو و عقب: دو تشکی ها در جلوی پیستون ها قرار دارند و با مماس شدن به آنها، باعث می شوند تا روغن به عقب piston سرازیر نشود.

مشکلات نشتی در سیلندر ترمز

اگر بخش اول در سیلندر دچار نشتی شود فشاری که بین دو سیلندر می باشد از بین خواهد رفت. این امر باعث می شود تا پیستون اولی به پیستون دومی بچسبد و احساس کنید تنها یک پیستون در سیستم ترمز خودرو وجود دارد.

اما بخش دوم به صورت عادی به عمل کرد خود ادامه خواهد داد. البته راننده مجبور است برای فعال نگه داشتن این قسمت بیشتر بر روی پدال ترمز فشار وارد کند. در صورتی که خودرو دچار نشتی در هر دو چرخ شود باید به صورت همزمان از دو چرخ و فشار وارد شده در پیستون استفاده کرد. این امر می تواند نیروی متوقف کننده را به طور چشمگیری کاهش دهد.

علائم خرابی پمپ در سیلندر ترمز

به طور کلی خودرو شما در صورت داشتن مشکل، با دادن نشانه هایی ساده به شما اعلام خرابی می کند. در مورد سیلندر ترمز نیز در صورتی که موارد زیر را مشاهده کردید باید سریع تر به یک تعمیرگاه مراجعه کنید.

  • صدا هنگام ترمز گیری مثل صدای جیغ، ضربه و تپش
  • کشیده شدن خودرو به سمت دیگر هنگام ترمز گرفتن
  • سفت شدن بیش از حد پدال ترمز
  • عمل کردن ترمز بعد از کوچکترین فشار
  • روشن شدن چراغ مربوطه در صفحه کیلومتر

یکی از موارد مهمی که باید پیش از بررسی علت خرابی سیلندر ترمز به آن بپردازید، علت خرابی در پمپ ترمز می باشد. یکی از نشانه های خرابی در این قسمت است که پدال ترمز مثل کلاچ شده و از حالت سفت بودن خود خارج شده و اصطلاحا به آن خالی کردن ترمز می گویند. این امر می تواند باعث خراب شدن پمپ ترمز شود، چون قطعاتی که در آن بکار برده شده لاستیکی می باشند و زمانی که روغن به آن قطعات نرسد، فشار روغن قطعات از بین خواهد رفت.

یکی دیگر از علائم خرابی ترمز خودرو زمانی که به طور کامل پدال ترمز خالی شود، راننده حس می کند در سرازیری قرار گرفته است. در این صورت با توقف های آرام آرام زیر پایه راننده خالی و در آخر شل می شود. البته در این حالت خرابی کم خواهد بود و باید به تعمیرگاه مراجعه شود. در غیر این صورت به مرور زمان وسایل دیگر در سیستم ترمز خودرو از بین خواهد رفت و باعث می شود تا لاستیک ها روغن را نگه ندارند و پدال به طور کامل خالی شود.

حل کردن مشکل خرابی پمپ ترمز

برای جلوگیری از خرابی پمپ ترمز می توان مخزن آن را با استفاده از آب و ریکا شستشو داد؛ البته می دانید که آب یک محلول برای روغن ترمز است. بعد از اینکه این مخزن تمیز شد می توان روغن را داخل آن ریخت و از چرخ ها و مسیر ترمز به صورت تک هوازی استفاده کرد. یکی از علت های خرابی پمپ ترمز این است که روغن در آن بماند و تعویض نشود و همین باعث خرابی بلوم ای بی اس خواهد شد.

مشکل خرابی بوستر در سیستم ترمز خودرو

مشکل خرابی بوستر در سیستم ترمز خودرو

بوستر یکی دیگر از قطعات مهم در سیستم ترمز خودرو است که شرایط مناسب برای ترمز گیری را برای راننده ایجاد می کند. خراب شدن این ابزار به صورت زیر می باشد که به آن ترمز چوب نیز گفته می شود:

  • نشتی هوا از طریق شیلنگ خلاء
  • سوراخ شدن دیافراگم داخلی
  • نشست هوا در پرس دور
  • نشت دادن روغن از سیلندر ترمز

اگر روغن از درون سیلندر ترمز نشت کند، به سه صورت می تواند نیروی ترمز را تحت تاثیر قرار دهد و آن را تضعیف کند:

  1. نشت دادن روغن باعث می شود تا سطح آن کم شود و به جای اینکه روغن به درون آن وارد شود هوا وارد خواهد شد. به این صورت روغن تضعیف می شود.
  2. مقداری روغن از درون آن فرار می کند و از این نیروی حداکثری در ترمز ها و در نهایت در لنت ها وارد خواهد شد.
  3. در صورتی که روغن نشت کند و سطح لنت به روغن آغشته شود، اصطکاک بین دیسک و لنت زیاد کمتر می شود و نیروی ترمزش کاهش پیدا می کند.

دلایل خراب شدن ترمز در خودرو

به طور کلی بعد از مدتی استفاده از ماشین، احتمال خراب شدن قطعات آن وجود دارد؛ اما وجود شرایط زیر، باعث خرابی زودتر و بیشتر سیلندر ترمز شما می شوند:

  • عادت های نادرست و غلط در رانندگی
  • شرایط بد آب و هوایی
  • ترمز های زیادی و ناگهانی
  • نوع خودرو
  • کیفیت ترمز

اگر شما هم از دسته افرادی هستند که نمی دانید سیلندر ترمز چیست، باید گفت این قطعه یکی از اجزای مهم سیستم ترمز است که با تبدیل نیروی مکانیکی به هیدرولیکی، تکان دادن سیلندرها و لنت ها، به توقف ماشین شما کمک می کند. در صورت دیدن اثراتی مانند ایجاد صداهای عجیب هنگام ترمز گرفتن، سفت شدن پدال، عمل کردن ترمز بعد از کوچک ترین فشار و… توصیه می شود سریع تر به فکر تعمیر یا تعویض سیلندر ترمز خود باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *