دانستی های خودرو

چگونه افت قیمت ماشین را ندهیم؟

car-accident-06

درصورتیکه بنا به تشخیص کارشناس، در یک سانحه رانندگی به خودرو افت قیمت تعلق گیرد، امکان پرداخت نکردن آن وجود ندارد و در صورت بدهکار شدن شخص متخلف بر اساس تصمیم دادگاه و عدم انجام پرداخت به موقع، تحت تعقیب و توقیف دارایی‌ها قرار می‌گیرد. به دلیل اینکه در سال های اخیر قیمت خودرو ها به شدت بالا رفته است، اهمیت این موضوع که در تصادفات، چگونه افت قیمت ماشین را ندهیم، آیا در یک سانحه رانندگی افت قیمت به یک خودرو تعلق می گیرد یا خیر و همچنین نحوه محاسبه افت قیمت خودرو، از اهمیت ویژه ای برخوداز است و پاسخ همه این سوالات صرفاً به تصمیم و نظر کارشناس دادگاه وابسته است که پس از مشخص شدن آن، در صورت عدم تعلق، امکان عدم پرداخت افت قیمت خودرو وجود دارد.

car-accident-01

مقدمه

خسارت‌هایی که در سوانح رانندگی به خودروها وارد می شود در دو دسته کلی قرار می گیرد، خسارت های مستقیم و خسارت های غیر مستقیم. خسارت های مستقیم به آن خسارت هایی اشاره دارد که به بدنه و تجهیزات خودرو وارد می‌شود. اما در برخی از حوادث، به دلیل شدت حادثه، ارزش کلی خودرو نیز به شکل چشم‌گیری کاهش می‌یابد.

در طی چند دهه گذشته، استفاده از خودرو های شخصی به شدت روند رو به رشدی داشته است و به تبع آن، خطرات مربوط به تصادفات رانندگی و خسارت های مالی و بعضا جانی هم رو به افزایش گذاشته است. به همین خاطر داشتن بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه بیش از هر زمان دیگری مورد توجه و اهمیت قرار گرفته است.

پس از بروز یک سانحه رانندگی، اگر راننده متخلف و مقصر در حادثه بیمه داشته باشد، می‌تواند خسارات جسمی و مالی به وقوع پیوسته را از طریق بیمه پرداخت کند. از جمله خساراتی که برای وسیله نقلیه ایجاد می‌شود، افت ارزش خودرو است. متاسفانه، بسیاری از شرکت‌های بیمه این موضوع را تحت پوشش قرار نمی دهند و شخص متخلف و مقصر می‌بایست این خسارت را جبران کند. البته تحت شرایط خاصی این امکان وجود دارد که شخص متخلف این خسارت را پرداخت نکند.

بنابراین، ما در این مطلب تلاش کردیم تا به این موضوع بپردازیم که آیا این امکان وجود دارد که این خسارت پرداخت نشود یا خیر؟ و در ادامه به نحوه و شرایط عدم پرداخت خسارت افت قیمت ماشین و همچنین آثار و نتایج آن خواهیم پرداخت.

car-accident-04

آیا امکان عدم پرداخت خسارت افت قیمت خودرو وجود دارد ؟

معمولا وقتی یک سانحه رانندگی اتفاق می افتد، هر دو طرف یا یکی از طرفین سانحه دچار خسارت مالی کم یا زیاد و یا بعضا خسارت جانی می شود. در تصادفاتی که شدت آن کم است معمولا به بدنه خودرو آسیب جدی وارد نشده و با هزینه اندک مشکل قابل برطرف شدن است. اما در زمانی که میزان خسارت قابل توجه است و خودرو آسیب دیده هم دارای قیمت زیادی می باشد علاوه بر خسارت هایی که به خودرو وارد شده، ارزش کلی ماشین هم به دلیل تصادف دچار افت شدیدی می شود.

در این موقعیت، دو طرف توافق می‌کنند که یا مبلغ معینی را جهت جبران خسارت افت قیمت تعیین کنند یا شخصی که دچار این خسارت شده است، می تواند جهت طرح شکایت و پیگیری امور مربوط به دریافت خسارت افت قیمت خودرو خود به مرجع ذیصلاح مراجعه کند.

همان‌طور که اشاره کردیم، اگر خودرو به دلیل یک سانحه رانندگی آسیب ببیند، ارزش آن می تواند به شدت کاهش می‌یابد. بنابراین، علاوه بر جبران خسارتی که به بدنه خودرو وارد می‌شود، باید هزینه کاهش ارزش آن نیز تسویه شود. البته این شرایط زمانی پیش می آید که شخص خسارت دیده درخواست این خسارت را از شخص متخلف داشته باشد که در صورت عدم توافق با شخص مقصر، باید به مراجع ذیصلاح مراجعه کند. همچنین پرداخت نکردن این خسارت هم شرایط و آثار و عواقبی دارد که در ادامه به توضیح آن می پردازیم.

car-accident-02

چطور از پرداخت خسارت افت قیمت خودرو جلوگیری کنیم ؟

پاسخی که می توان به این سوال داد که چگونه می‌توانیم از افت قیمت خودرو پیشگیری کنیم و چطور این هزینه را پرداخت نکنیم، باید این موضوع اشاره کرد که عوامل تعیین‌کننده جهت عدم پرداخت این خسارت شامل مسائلی مانند وضعیت خودرو، مسئولیت‌پذیری فرد مقصر در حادثه و نظر کارشناس رسمی دادگستری درباره تعیین میزان افت قیمت خودرو آسیب‌دیده می‌شوند. در صورت وقوع این شرایط و طرح شکایت نسبت به رفتار راننده مقصر و طرح موضوع در مراجع ذیصلاح، فرد مقصر و متخلف ملزم به پرداخت افت قیمت خودرو می شود.

فقط دو راه وجود دارد که این خسارت پرداخت نشود. راه اول این است که خود شخص خسارت دیده از این شکایت صرف نظر کند و به هر دلیلی این درخواست را نداشته باشد. راه دوم این است که کارشناس رسمی دادگستری این تشخیص را بدهد که در سانحه رانندگی مورد بررسی، این خسارت به فرد خسارت دیده تعلق نمی گیرد. غیر از این شرایط، فرد مقصر باید هزینه را طبق تشخیص مرجع ذیصلاح پرداخت کند.

عواقب پرداخت نکردن خسارت افت قیمت خودرو چیست ؟

تا اینجا به موضوعاتی همچون توضیح افت قیمت خودرو، علت گرفتن این هزینه و شرایط و نحوه پرداخت کردن آن پرداختیم. حال قصد داریم به این موضوع بپردازیم که در صورتیکه شخصی محکوم به پرداخت این هزینه شد اما از پرداخت آن به هر دلیلی امتناع کرد، چه عواقبی در انتظار او خواهد بود.

اگر شخصی محکوم به پرداخت این خسارت شده باشد و اما آن را پرداخت نکند یکی از شرایط زیر برای او پیش می آید:

توقیف اموال: شخص که دچار خسارت شده، می تواند به شعبه ای که این حکم را صادر کرده مراجعه کرده و در بخش اجرای احکام این شعبه پس از دریافت استعلام از دارایی های شخص مقصر، نسبت به توقیف اموال وی مبادرت ورزد.

گرفتن حکم جلب: شخص خسارت دیده می تواند با مراجعه به بخش اجرای احکام شعبه صادر کننده رای، نسبت به دریافت حکم جلب راننده مقصر کند.

car-accident-03

مرجع ذیصلاح برای بررسی و رسیدگی به شکایت کجاست؟

مطابق قوانین مربوط به حوادث رانندگی در ایران، راننده مقصر مسئول پرداخت خسارت ناشی از افت قیمت خودرو به شخص متضرر است. شخص متضرر ابتدا باید به شورای حل اختلاف شهر یا استان محل اقامت خود مراجعه کند و تقاضای دریافت خسارت ناشی از افت قیمت خودرو در تصادف رانندگی را داشته باشد. اگر طرفین دعوا نتوانند در مورد میزان خسارت افت قیمت خودرو توافق کنند، زیان دیده باید از طریق شورای حل اختلاف شهر و استان محل اقامت خود پیگیری شکایت را انجام دهد.

پس از انجام بررسی خسارت ناشی از افت قیمت خودرو در تصادف توسط کارشناس، مالک خودرو آسیب دیده باید دادخواست مطالبه خسارت را در برابر شخص یا شخصی که مسئول تصادف است، به دادگاه یا شورای حل اختلاف تقدیم نماید. اگر مقدار خسارت برآورد شده کمتر از ۲۰۰ میلیون ریال باشد، آنگاه باید در شورای حل اختلاف مورد بررسی قرار گیرد و اگر مقدار خسارت بیشتر از ۲۰۰ ریال باشد، باید در دادگاه مورد بررسی قرار گیرد و شورای حل اختلاف پرونده را به دادگاه ارجاع می دهد.

car-accident-05

جمع بندی

در این مقاله به توضیح این موارد پرداختیم که افت قیمت خودرو یک سانحه رانندگی چیست و چه شرایطی دارد، چگونه می توان آن را پرداخت نکرد، نحوه پیگیری و شکایت در صورت امتناع مقصر از پرداخت خسارت چگونه است و عواقب پرداخت نکردن آن چیست. در انتها ذکر این نکته ضروری است که با توجه به افزایش سرسام آور قیمت ها و هزینه های تعمیر و بازسازی خودرو ها و اینکه بسیاری از بیمه ها هزینه افت قیمت را پرداخت نمی کنند، بهترین راه جهت عدم رویارویی با این مشکلات این است که قوانین راهنمایی و رانندگی را هر چه بیشتر رعایت کرده و حتی کوچکترین قوانین را نیز رعایت کنیم. چیزی که نه تنها یک درخواست، بلکه یک وظیفه برای همه شهروندان است تا با مشکلات اینچنینی مواجه نشوند.

 

سوالات متداول

منظور از افت قیمت ماشین چیست ؟

در تصادفات رانندگی، خودروهایی که ارزش قیمتی بالایی دارند یا در تصادفاتی که شدت خسارت وارده بالا می باشد، علاوه بر هزینه های مربوطه، ارزش کلی ماشین آسیب دیده هم به شدت افت می کند که به آن افت قیمت ماشین می گویند.

چطور می توانیم هزینه افت قیمت ماشین را پرداخت نکنیم ؟

تنها از دو راه این امکان وجود دارد: یا شخص خسارت دیده از شکایت خود صرف نظر کند یا کارشناس رسمی دادگستری تشخیص دهد که در تصادف موردنظر، این خسارت نباید پرداخت شود.

عواقب پرداخت نکردن هزینه افت قیمت خودرو چیست ؟

درصورتیکه که شخص مقصر در حادثه از پرداخت خسارت امتناع کند، شاکی می تواند حکم توقیف اموال یا حکم جلب مسبب سانحه را بگیرد.

مرجع ذیصلاح برای ثبت شکایت جهت دریافت خسارت افت ماشین کجاست ؟

برای مبالغ زیر بیست میلیون تومان از طریق شورای حل اختلاف شهر یا استان محل اقامت باید اقدام کرد و برای مبالغ بیش از بیست میلیون تومان، شورای حل اختلاف پرونده را به دادگاه ارجاع می دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *